Joi, 23 Iulie 2009
A terminat Facultatea de medicina si s-a specializat in Geriatrie sperand sa descopere secretul... frumusetii vesnice. nu a profesat considerand ca ii poate ajuta pe ceilalti sa afle acest secret si altfel. Asa a aparut emisiunea de la Pro Tv "Ce se intampla, doctore?". Astfel, Oana Cuzino isi pune speranta intr-o sanatate mai buna a populatiei, venita prin intermediul informatiei din mass-media.
Multa lume ma intreaba daca am cumva regrete pentru viata intensa de spital, cu garzi, adrenalina si multiple povesti, asa cum probabil ca au vazut in serialele cunoscute si difuzate la televizor. Adevarul este ca "nu". Daca as regreta ceva vreodata, fiind in situatia de a abandona profesia, ar fi mai degraba viata in media si conexiunea cu tot ce se petrece in Romania sau oriunde in lume. La inceputul ultimului sezon al emisiunii "Ce se intampla, doctore?" de la Pro Tv, am facut un prim pas in comunicarea new media - videochatul saptamanal. Aici, intr-o emisiune in direct care respecta in mare parte protocolul unui talk-show, am posibilitatea sa raspund in timp real intrebarilor formulate si adresate in scris de vizitatorii paginii "Ce se intampla, doctore?" de pe site-ul www.stirileprotv.ro. Bineinteles, fac acest lucru alaturi de un invitat specialist intr-un domeniu de interes. O idee simpla, o investitie minima, un impact formidabil. Oamenii intra pe videochat si se comporta ca la o consultatie cu un medic specialist si primesc sfaturi, recomandari, sugestii. Aproape ca te face sa te intrebi: de ce nu s-a inventat mai de mult treaba asta? La fel cum a fost si cu blog-ul, conceput ca un urias "oracol" in care toate persoanele carora le stii mai mult sau mai putin chipul real, iti impartasesc ganduri, impresii, opinii vizavi de parerile formulate de tine. Ei bine, nu toate blog-urile respecta insa acelasi protocol. In al meu gasesc mai mult intrebari legate de sanatate, de la slabire pana la fractura bunicii ori viata sexuala in deriva. Este vorba tot de comunicare - directa, rapida, fara intermediari sau eforturi prea mari. Ceea ce inseamna informare, incredere in puterea medicinei de a diagnostica, de a trata, de a aduce solutii. Oamenii au sentimentul de siguranta ca au la cine apela, ca se pot baza pe un sfat, ca pot "veni" intr-o secunda la medic.
Se pune, bineinteles, urmatoarea problema: cat de detaliate sunt recomandarile? Cat este de deontologic sa recomanzi un tratament fara a "vedea" pacientul? De aceea noi preferam sa le oferim indrumari, pentru ca, oricat de multe sperante isi pun in aceste sfaturi cei de la celalat capat al mouse-ului, o consultatie adevarata si eficienta presupune contactul direct cu medicul si diferite investigatii. Asta ii nemultumeste uneori pe telespectatori, multi fiind in mare parte dornici ca prin aceasta minune sa scape fix de spital, doctor si contactul fizic mai mult sau mai putin invaziv cu lumea medicala.
Citeam mai de mult ca datorita invaziei uriase de informatii medicale in lumea web s-a nascut o categorie bine reprezentata de oameni care cu ajutorul informatiilor on-line isi pun singuri diagnosticul si chiar gasesc cea mai moderna metoda de tratament. Te intrebi atunci: acesti oameni chiar nu mai au nevoie de medici? Culmea este ca unii dintre ei chiar au informatii mult mai la zi decat multi medici mai in varsta sau mai ocupati (urmarirea noutatilor pe diverse site-uri cere ceva timp), mai ales ca lumea medicala stiintifica si in general este intr-o miscare continua. Sa ne gandim doar la amploarea pe care a luat-o in ultima vreme terapia cu celule stem, recunoscuta si sustinuta acum si in unele centre de prestigiu din Europa - mai ales Germania si Irlanda. Sau diagnosticul genetic. Asa ca, uneori, chiar si reporterii nostri - evident unii dintre cautatorii de top ai acestor informatii - se izbesc de o ridicare de umeri cand deschid subiectul cu medicii intervievati.
Personal nici nu ii condamn in vreun fel. Genul acesta de informare cu acces facil genereaza si enorm de multe greseli, promisiuni nerealiste in ceea ce priveste terapia unor afectiuni grave sau considerate incurabile, unele alimentate si de interese comerciale. Pentru mine acest lucru este evident - avand feedback si din partea publicului larg. Sa va dau un exemplu: problema inaltimii. Daca sunteti impacat cu propria inaltime, va veti declara uimit vazand cat de multi adolescenti sau adulti au o nemultumire serioasa in legatura cu aceasta. De multe ori problema este semnalata prea tarziu, la varste cand nu se mai poate face nimic, insa exista o serie de asa-zise medicamente minune care promit "marea cu sarea" printre, care si cresterea in inaltime chiar daca tu ai 25 de ani si oasele si-au incetat de mult cresterea. La fete de exemplu, cresterea inceteaza in jurul varstei la care se instaleaza menarha (primul ciclu), iar la baieti de asemenea, dupa maturizarea sexuala. Radiografia pumnului arata exact ce sanse mai sunt de crestere, insa tratamentele hormonale aplicate trebuie oricum incepute la varste extrem de mici - 4 - 5 ani. In ciuda acestor evidente, exista insa o multime de creduli sau visatori, care cumpara aceste medicamente si si le administreaza. Și chiar daca evident nu vad nici un efect, nici macar nu au unde reclama, pentru ca informatiile, scrise cu fonturi ridicol de mici, ii absolva pe comercianti de orice vina. Iar lista promisiunilor este uriasa - sani mai mari cu cel putin o masura, disparitia cheliei si o podoaba capilara de invidiat, zeci de kilograme in minus fara nici un fel de dieta si sport si chiar vindecarea cancerului, a Parkinsonului, Alzheimer-ului si lista continua cu... orice alta problema va preocupa sau deranjeaza!
Aici actioneaza bineinteles bunul simt, inteligenta si puterea de a selecta informatia valoroasa. Sunt deja celebri cercetatorii britanici care descopera peste noapte tot felul de minuni!... in spatele acestor expresii ascunzandu-se de fapt oameni cu multa imaginatie care prin promisiuni nerealiste isi atrag mai multe click-uri si accesari si, implicit, mai multi bani. Pasul urmator este, bineinteles, gasirea unui interlocutor specializat, un medic bun si deschis acestor informatii cu ajutorul caruia sa poti aplica partea buna si interesanta ce se gaseste in aceste informatii de ultima ora. In aceasta formula realista imi pun toate sperantele pentru o doza mai mare de sanatate si tot ce inseamna ea - profilaxie, dar si diagnostic si tratament - venita pe online. Insa clipa in care vindecarea va veni direct pe Internet, printr-un protocol complex declansat de o simpla apasare pe tasta nu cred ca poate veni prea devreme, ci doar dupa ce toata omenirea poate intra cu absolut toate datele scanate, in marea baza de date universala. Doar abia atunci vom putea spune: de ce nu?
Sursa: www.romanialibera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu