luni, 4 octombrie 2010

Trandafirul deşertului - Adenium obesum

Trandafirul desertului (Adenium obesum) este o planta cu aspect neobisnuit, destul de putin cultivata ca planta de apartament la noi.

Adenium este o plantă tropicală, originară din Africa de Est. Este foarte răspândită în ţările acestei regiuni. Face parte din categoria plantelor suculente, deseori crescută ca bonsai. Adenium are tulpina îngroşată, care îi dă aspectul de copăcel. Din tulpină cresc rămurele subţiri şi lungi, care poartă flori roz, roşii, albe sau bicolore. Florile au aspect de pâlnie, relativ asemănătoare cu florile de leandru. Frunzele sunt mici, lucioase, de culoare verde închis, cu vârf ascuţit. Un alt aspect care apropie Adenium de leandru este seva otrăvitoare. înfloreşte spre sfârşitul verii, în lunile august-septembrie.

Cum se îngrijeşte
Adenium nu este pretenţioasă. Dată fiind zona de origine, are nevoie de foarte multă lumină pentru a se dezvolta şi a face flori. Cel mai bine este să stea în dreptul unui geam. Temperatura optimă este între 12-20ºC.  Solul trebuie să fie bine drenat şi nisipos. Este recomandabil un pământ pentru plante suculente şi cactuşi, amestecat cu un nisip cu granulaţie mare.  Rădăcinile plantei nu sunt foarte bine dezvoltate şi nu trebuie folosite ghivece mari.  Se udă rar, cu puţină apă, doar atunci când pământul de la suprafaţă este uscat, pentru că tulpina îngroşată a plantei funcţionează ca un rezervor de apă, Adenium dozându-şi cantitatea necesară. Adenium are nevoie de fertilizare lunară cu îngrăşământ pentru suculente, în special primăvara şi vara. Iarna are nevoie de repaus, perioadă în care trebuie să stea într-un loc luminos şi răcoros, pentru a-şi recăpăta forţele. După perioada de repaus planta poate fi tunsă în forma dorită, în cazul în care este crescută ca bonsai.
Oferiti-i un pervaz luminos, cu cateva ore zilnice de soare direct, un ghiveci stabil, prevazut cu multe gauri de scurgere si un substrat adecvat, bine drenat. Se uda rar, cu cantitati mici de apa si numai cand substratul se usuca bine la suprafata. In perioada de inflorire cresteti usor cantitatea de apa administrata. Peste iarna are nevoie de repaus, preferand incaperile luminoase si neincalzite. Radacinile nu sunt foarte dezvoltate de aceea folositi recipiente mici pentru ca apa sa nu se acumuleze in exces. Taierile pentru corectarea formei sau cele specifice bonsailor se vor aplica numai primavara dupa trecerea perioadei de reapus a plantei. Se transplanteaza la 2-3 ani numai daca este nevoie.
Adenium trebuie plasat intr-o camera/zona din gradina cu multa lumina si bine aerisita. Chiar si iarna trebuie tinut la lumina puternica. In perioada de crestere temperatura nu trebuie sa scada sub 12C, iar iarna ideala este o temperatura intre 12-16C, pentru a oferi plantei repausul necesar. Udati-l putin iarna, mai ales daca il tineti intr-un loc racoros; in perioada de crestere si inflorire se uda din abundenta. In general, adenium se uda ca portulaca, crasuula si alte suculente, si, la fel ca ele, isi va pierde frunzele daca este udata prea mult. Primavara si vara se fertilizeaza lunar cu o substanta lichida speciala pentru bonsai. Taierile, daca sunt necesare, se fac dupa perioada de repaus a plantei. Se recomanda taieri minime, pentru ca adenium pierde multa seva prin aceasta operatie.
Atentie! Seva este otravitoare - spalati-va bine pe maini dupa ce intrati in contact cu ea si feriti ranile deschise de seva.
Ghiveciul se schimba la fiecare 2 ani, primavara, si se replanteaza intr-un amestec de 2 parti pamant pentru bonsai, 2 parti pietris si 1 parte nisip. Nu este nici o problema daca radacinile cresc prea mult.

Cum se înmulţeşte
Înmulţirea plantei nu este greoaie, dar este de durată. Se poate înmulţi prin seminţe, care se seamănă în pământ pentru suculente după ce au fost ţinute câteva ore în apă călduţă. Acestea se acoperă cu un strat subţire de pământ şi ghiveciul se aşează la lumină. Se udă zilnic câteva zile, până apar semnele încolţirii.
O altă metodă de înmulţire, mai simplă, este prin butaşi. Se taie butaşi viguroşi, care se ţin la loc răcoros 2 zile şi apoi se sădesc în pământ amestecat cu nisip şi pietriş. Se udă moderat, având grijă să nu aibă umezeală foarte mare. Se ţin la lumină.Înmulţirea prin butasi, care trebuie uscati 3-4 zile inainte de a-i planta intr-un amestec de nisip si pietris. Se preleveaza butasi sanatosi, vigurosi care se tin 2-3 zile pentru uscarea taieturii dupa care se planteaza in sol format din amestec de parti egale de nisip si pietris. Se tin in lumina puternica si se uda cu cantitati mici de apa pana la inradacinare. Atentie, sunt foarte sensibile la excesul de umezeala.
 Precauţii
Excesul de apă poate duce la pierderea frunzelor şi chiar la uscarea întregii plante. Dacă nu beneficiază de lumină puternică ziua, planta nu va înflori şi nici nu se va dezvolta optim.

Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Magnoliopsida
Ordinul : Gentianales
Familia : Apocynaceae
Genul : Adenium
Specia : Adenium obesum
Denumire populara : Trandafirul desertului
Sinonime : Nerium obesum
Tipul plantei : Suculenta
Durata de viata : Perena
Origine : Africa de Est (din estul Africii pana in sudul Arabiei)
Inaltime (Gabarit): de la 15 cm pana la 1,8 m (in mediul natural)
Expunere: plin soare
Perioada de inflorire: sfarsitul primaverii/inceputul verii, mijlocul toamnei
Pamant: neutru sau alcalin, bine dranabil
Udare: se uda in perioada de crestere, nu iarna (se uda normal in toate anotimpurile, exceptie facand iarna cand il vom uda foarte rar)



Temperatura medie minima: 12C
Toleranta la caldura: excelenta
Habitat : Zone tropicale ale Africii, poate fi crescuta ca planta de interior inclusiv sub forma de bonsai
Inflorire : August-Septembrie
Temperatura : 12-19°C (tolereaza foarte bine temperaturi ridicate, iar iarna nu mai putin de 12 grade C)
Umiditate : Redusa
Luminozitate : Semiumbra; iubeste soarele
Tipul de sol : Substrat comercial destinat cactusilor si suculentelor, asezat pe un strat de pietris pentru imbunatatirea drenajului; neutru sau alcalin, bine drenat
Fertilizare : Primavara si vara se fertilizeaza lunat cu ingrasamant lichid destinat cactusilor si suculentelor sau cu ingrasamant special pentru bonsai daca este crescut sub aceasta forma. Se fertilizeaza primavara si vara cu ingrasamant special pentru bonsai.
Descriere : Este o planta suculenta cu aspect de tufa cu tulpina ingrosata si ramurile subtiri. Frunzele sunt ovale, carnoase colorate in verde crud. Florile de forma unor palnii pot fi albe, rosii, roz sau bicolore. Anumite parti ale plantei si seva acesteia sunt toxice.
Adenium este o planta tropicala extraordinara. Originar in principal din Africa de est, unde il gasim sub diferite subspecii in tari ca Yemen, Namibia, Sudan, etc., isi trage numele de la Aden, un golf alfat intre Marea Rosie si Oceanul Indian.
Este o planta suculenta de talia unui arbust (desi are mai mult aspect de tufa), caracterizata printr-o tulpina foarte groasa, ramuri subtiri si flori foarte frumoase, rosii sau roz. Desi are aspectul unui bonsai, Trandafirul desertului nu este bonsai adevarat, dar se poate adapta acestui tip de cultivare in climate nu foarte calduroase. Adenium dezvolta o radacina masiva pe masura ce imbatraneste si incepe sa infloreasca de cand are numai 15 cm inaltime. Frunzele sunt carnoase iar florile au forma de trompete.  Boli si daunatori : Este o planta destul de rezistenta la boli si daunatori, insa este extrem de sensibila in ce priveste udarile si expozitia.

Beneficii : Chiar daca este o planta pretentioasa, merita sa alegeti Adenium pentru a va infrumuseta locuinta. Este o planta decorativa prin frunze, flori si prin forma daca aveti experienta si indemanarea modelarii ei sub forma unui frumos bonsai.
Alte specii : Adenium boehmianum, Adenium oleifolium, Adenium socotranum, Adenium somalense, Adenium swazicum, Adenium arabicum, Adenium multiflorum, etc.

Flori, frunze, fructe: Adenium este o planta tropicala deosebit de frumoasa. Avandu-si originea in principal din Africa de est, unde se gaseste in numeroase subspecii in tari ca Yemen, Namibia, Sudan, etc., a fost denumit dupa Aden, un golf aflat intre Marea Rosie si Oceanul Indian. Adeniumul este o planta suculenta de marimea unui arbust (are mai mult aspect de tufa), are tulpina foarte groasa, ramuri subtiri si flori diferite nuante de roz si rosu.Trandafirul desertului se poate adapta si la clime nu foarte calduroase. Adenium infloreste inca de cand are 15 cm, in timp tulpina ingrosandu-se. Frunzele sunt carnoase iar florile au forma de trompete de diferite nuante de la alb, roz pana la rosu intens. Poate inflori pe la sfarsitul primaverii si inceputul verii sau in mijlocul toamnei


Conditii de iernare: Fiind iubitoare de caldura si lumina trebuie plasata in plin soare si loc bine aerisit. Iarna trebuie tinut la lumina puternica si temperatura ideala intre 12-16C, pentru a oferi plantei repausul necesar. Se uda putin, mai ales daca il tineti intr-un loc racoros;

Nu este deloc o planta pretentioasa si avem mari sanse sa o revigoram daca a suferit vreun soc de la apa, caldura sau lumina; Adeniumul se uda mai mult in perioada de crestere si inflorire, totusi trebuie sa fim atenti la cantitatea de apa, surplusul ducand la caderea frunzelor.Daca este necesar sa ajustam adeniumul trebuie sa o facem primavara, recomandandu-se taieri minime, pentru ca adenium pierde multa seva prin aceasta operatie. Ghiveciul se schimba la fiecare 2 ani, primavara si se replanteaza intr-un amestec de 2 parti pamant pentru bonsai, 2 parti pietris si 1 parte nisip. Nu este nici o problema daca radacinile cresc prea mult.La fel ca la leandru, seva sa este otravitoare, deci se recomanda spalarea pe maini daca am avut contact cu seva acestuia.
Specii si varietãti: Adenium obesum,  Adenium multiflorum

3 comentarii:

Anonim spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor si nu numai.
Am vizionat cu atentie blogul tau si vreau sa spun ca am fost foarte fascinat de ceea ce am gasit. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Încep sa îl citesc cu drag.
Noi promovam la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tau ; am specificat sursa articolului si am deschis si un subiect pe baza acestuia. Daca doresti, poti sa ne recomanzi orice articol si noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face placere, de asemenea, sa stim ca ai dori sa ne sustii în acest proiect de radio si sa accepti o eventuala colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzeaza toate genurile de muzica, exceptând manele si piesele necenzurate, avem si câteva emisiuni, stiri etc. Ne-am propus sa realizam un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de sustinerea si ajutorul tau si al celorlalti colegi bloggeri. Dorim sa cream o echipa numeroasa, de oameni cu un talent aparte si m-am gândit ca, poate, ai vrea sa ni te alaturi si sa colaboram, binenteles, pe unul dintre domeniile care îti place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile si modul de a gândi al bloggerilor si al ascultatorilor nostri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tau si sa ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un email asculta.whisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Multumesc,Cu stima Vlad!

Unknown spunea...

In al catelea an infloreste, multumesc

veszi zoltan spunea...

Buna am trei trandafiri adenium unul l-am cumparat de vreo 4ani.l-am pus pe balcom pt ca am citit ca rezista la soare dupa trei zile s-a prazit efectiv dar la-m salvat si acum e foarte frumos l-am pus dupa gean spre sud ,are 2 ramuri si i-am taiat capatul la ramura mai mare si acum sant la aceiasi inaltime .Am plantat capatul pe care l-am taiat si s-a prins frumos. Am unul din saminta creste foarte greu cind are 4 frunze incepe sa ingalbeneasca si arunca frunzele .Undeva am citit cainfroresc de 15 cm eu nu mai stiu ca sa fac l-eam dat si ingrasaminr si nu infroresc spuneti-mi ce sa fac