sâmbătă, 1 august 2009

Prietenii necuvantatori ai copilului

Animalele poarta microbi, lasa par, sunt imprevizibile, fac mizerie, deci intr-o casa cu copii, nu are ce cauta un animal. Aceasta e parerea multor parinti care refuza copilului catelul, pisica sau hamsterul mult dorit. De fapt, nu e deloc asa. Atata pediatri cat si psihologi spun ca prietenia dintre un copil si un animal nu este numai lipsita de pericole, ci chiar benefica. Un animal curat, vaccinat si bland nu poate face rau. Ba chiar copilul poate gasi in el un prieten pe viata.

Mai multe studii au aratat ca existenta unui animal in casa intareste sistemul imunitar al copilului, prevenind alergiile si astmul.

Mai multe si mai importante sunt beneficiile psihologice. Chiar si un necuvantator poate fi un prieten bun pentru un copil. Ii asculta toate secretele fara sa le spuna nimanui, il insoteste la joaca, il consoleaza cand e trist, ii este credincios. Mai mult, un catel bine dresat poate sa devina si o bona responsabila care il apara pe cel mic de pericole sau alunga rauvoitorii. Un animal reprezinta legatura dintre copil si natura, ajutandu-l sa invete ce inseamna respectul pentru alte fiinte si cat de importanta este protejarea naturii, casa prietenilor necuvantatori. Lectiile de viata pe care le ofera animalele sunt de nepretuit. Urmarind viata prietenului sau, copilul invata despre reproducere, despre nastere, boala, accidente si, din pacate, despre moarte.

Si, cel mai important, convietuirea cu un animal il invata pe cel mic ce inseamna responsabilitatea. Avand grija de un animalut, copilul invata ca trebuie sa-si faca datoria fata de cei pe care ii iubeste, ca trebuie sa fie responsabil si grijuliu. Singura conditie este ca animalul si nevoile lui sa fie potrivite cu varsta copilului. Daca ii dai sarcina sa ingrijeasca singur animalul, dar puterea fizica sau cunostintele nu ii permit sa o faca, nu obtii decat frustrare si lipsa de incredere. Catelul si pisica sunt potrivite pentru copiii peste 10 ani. Cei mai mici pot avea grija de un papagal, un hamster sau un acvariu cu pesti.

Unii parinti nu vor sa renunte la animalele pe care le aveau inainte sa apara copilul. Si nici nu e nevoie. Daca urmezi cateva reguli simple, copilul, oricat de mic, va fi in perfecta siguranta. Ce trebuie sa retii :

• Copiii mici (pana in 4 ani) trebuie supravegheati permanent in prezenta animalelor. La aceasta varsta inca nu-si pot controla agresivitatea si nu stiu ce comportamente sunt sau nu sunt potrivite. Chiar si cel mai bland animal poate sa raspunda violent, la randul lui, daca se considera atacat.
• Daca ai in casa un acvariu ai grija sa fie in permanenta acoperit. Copiii se pot ineca chiar si intr-o cantitate foarte mica de apa. Nu te baza pe faptul ca acvariul e pus la inaltime. Copiii sunt foarte inventivi daca isi doresc sa atinga ceva.
• Animalul trebuie sa fie la zi cu vaccinurile, iar daca se imbolnaveste trebuie tratat imediat. Intreaba veterinarul care sunt sansele ca boala animalului sa se transmita la copil.
• Animalele nu au voie in patutul bebelusului (atentie la pisici, care se catara peste tot) si nici in camera lui, mai ales daca nu e un adult in preajma. Exista riscul sa il sufoce (involuntar) sau sa il raneasca (in joaca) pe cel mic.
• Fii atenta la puii de caine sau pisica. Dornici de joaca, pot sa-l raneasca pe cel mic. Cateii luati de mici pot sa devina prieteni pe viata cu copilasii, dar este important sa fie dresati la timp.

Inainte de a-ti invata copilul ce inseamna responsabilitatea, trebuie sa o cunosti tu insati. Cand aduci acasa un animal, fie el catel, hamster sau peste, in primul rand iti asumi tu o responsabilitate fata de o fiinta vie si trebuie sa fii 100% pregatita pentru asta. Nu te baza pe faptul ca va fi ingrijit de copil. Cel mic se poate plictisi rapid sau isi poate da seama ca nu e capabil inca sa ingrijeasca un animal. Asa ca, pana la urma, tu esti singura cu adevarat responsabila de soarta acelei fiinte si trebuie sa ai timpul si banii necesari pentru a o ingriji. Analizeaza situatia din toate punctele de vedere: cateii si pisicile au nevoie de vaccinuri si vizite la veterinar, testoasele si pestii se imbolnavesc rapid daca nu stii sa ai grija de ele, hamsterii se inmultesc rapid. Cauta toate informatiile necesare inainte sa iei decizia. Din nou, tine cont de varsta copilului. Nu numai copilul trebuie protejat, ci si animalul. Cele mititele (hamsteri, testoase) isi pot gasi sfarsitul in mana unui copil mic care nu stie sa se poarte bland cu ele.

Niciun comentariu: