Presedentie - Miercuri, 25 Noiembrie 2009
Cu aceasta ocazie, presedintele Romaniei a conferit Ordinul "Meritul pentru Invatamant" in grad de Mare Ofiter Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, in semn de recunoastere si apreciere a generatiilor de profesori care au contribuit la formarea noilor promotii de juristi, determinand astfel dezvoltarea culturii juridice la un inalt nivel academic - componenta de baza a evolutiei democratice a Romaniei.
De asemenea, presedintele Traian Basescu a acordat Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Cavaler Colegiului Juridic de Studii Europene din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti cu prilejul implinirii a 15 ani de la infiintare, in semn de apreciere pentru contributia deosebita la formarea unei elite de juristi care sa reprezinte Romania la universitati de prestigiu din lume.
Va prezentam discursul sustinut de seful statului:
Domnule rector,
Domnule decan,
Doamnelor si domnilor,
Distinsi invitati,
Onorata audienta,
Multumesc decanului Facultatii de Drept pentru invitatia pe care mi-a adresat-o de a participa la acest eveniment de o importanta deosebita pentru invatamantul superior romanesc. Implinirea a 150 de ani de la infiintarea Facultatii de Drept imi ofera prilejul de a felicita atat conducerea Facultatii, cat si corpul profesoral pentru rezultatele obtinute de-a lungul timpului in invatamantul superior juridic romanesc, prin formarea unor profesionisti de o reala valoare.
Inceputurile Facultatii de Drept ne trimit cu gandul la anul 1859, an marcant pentru istoria romanilor si pentru statul roman modern. Atunci, ca si astazi, Romania simtea nevoia unei mai bune organizari si functionari a institutiilor statului pentru a permite acestuia sa progreseze si sa se modernizeze. De altfel, a fost anul unor importante schimbari pe plan institutional care au marcat evolutia ulterioara a statului roman.
Modernizarea statului nu se poate face insa fara invatamant. Un invatamant de calitate, bazat pe competitivitate si valori este cheia dezvoltarii unei natiuni. Nu intamplator, domnitorul Cuza a semnat decretul de infiintare a Facultatii de Drept din Bucuresti in primul an al domniei sale pentru a face ca: "Legea sa inlocuiasca arbitrariul; pentru a face ca legea sa fie tare" asa cum spunea Kogalniceanu.
Atunci, ca si astazi, pentru a raspunde noilor cerinte ale societatii aflata intr-o permanenta transformare, se impunea reformarea invatamantului, aspect ce intotdeauna a nascut aprigi dispute intre adeptii traditionalismului si inovatori.
Prin infiintarea Facultatii de Drept si mai tarziu a Universitatii din Bucuresti invatamantul superior in general, si cel juridic, in special, trece intr-o noua etapa.
De-a lungul vremii, Facultatea de Drept s-a facut remarcata prin dascalii, dar si prin absolventii sai, teoreticieni sau practicieni de o deosebita valoare. Vreau sa amintesc aici doar cativa dintre dascali, membri ai Academiei Romane, care au facut cinste Facultatii de Drept: Mircea Djuvara, Vintila Dongoroz, Ion Filipescu, Ioan Tanoviceanu, Traian Ionascu, Tudor Popescu, Constantin Stoicescu sau Nicolae Titulescu.
Facultatea de Drept a reprezentat punctul de plecare in cariera a unor importanti oameni in stat. Dovada in acest sens sunt 5 prim-ministri ai Romaniei, 22 de ministri ai justitiei, 12 membri ai Academiei Romane, dar si numeroase alte personalitati pe care corpul profesoral al acestei Facultati i-a dat Romaniei de-a lungul timpului.
Aceste rezultate, nu ar fi fost posibile fara eforturile continue ale corpului profesoral de a se perfectiona printr-o calificare complexa, specializata si dinamica in vederea eficientizarii sistemului de invatamant. De cele mai multe ori, eforturile au fost rasplatite prin recunoasterea specialistilor romani in multiple domenii ale dreptului.
Doamnelor si domnilor profesori,
Misiunea pe care v-ati asumat-o nu este deloc usoara, in conditiile in care formati generatii de magistrati, avocati, notari, executori judecatoresti, calificari ce implica un mare grad de responsabilitate. Insa cu atat mai mare este satisfactia cand recunoasteti in absolventii dumeavoastra importanti oameni in stat, care prin activitatea lor profesionala reusesc sa contribuie la prestigiul Facultatii de Drept.
Sistemul de invatamant promovat de-a lungul timpului in Facultatea de Drept si-a dovedit eficienta prin competitivitatea sa la nivel international. In acest sens, stau marturie juristii romani prezenti in cadrul unor organisme internationale, precum: Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, Curtea Internationala de Justitie, Organizatia Natiunilor Unite.
Important este insa ca acest standard de calitate consolidat in timp sa nu scada in detrimentul numarului de studenti. In plan international, consolidarea colaborarilor cu alte institutii similare, de prestigiu, din strainatate reprezinta o modalitate de a participa la edificarea unei unitati europene a invatamantului, pe baza unor standarde comune si predictibile.
Avand posibilitatea unui schimb de experienta, cadrele didactice au acces la metodele, mijloacele si domeniile de interes pentru piata europeana de munca ceea ce se rasfrange asupra actului educational prin formarea practicienilor in drept bine pregatiti si foarte bine informati.
Pe de alta parte, posibilitatea studentilor de a beneficia de burse de studii in strainatate precum si de stagii de practica contribuie la perfectionarea si consolidarea cunostintelor in domeniul dreptului, ridicand nivelul de calificare al absolventilor la drept.
Efortul pentru cresterea standardului invatamantului romanesc la nivelul celui europen trebuie sa continue deoarece schimbarea structurala a sistemului de educatie va conduce la competivitatea acestuia, la performanta, fiind atat in favoarea cadrelor didactice, cat mai ales in favoarea studentilor.
Doamnelor si domnilor profesori,
Distinsi invitati,
In semn de apreciere pentru activitatea meritorie avuta de-a lungul celor 150 de ani de existenta, am decis decorarea in numele statului roman a Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti cu Ordinul "Meritul pentru invatamant" in grad de "Mare Ofiter".
De asemenea, tinand cont de faptul ca inca din 1994 la Facultatea de Drept functioneaza Colegiul Juridic de Studii Europene ca urmare a colaborarii fructuoase dintre Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti si Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne, am decis ca in semn de apreciere pentru activitatea meritorie a acestui Colegiu si pentru sarbatorirea a 15 ani de existenta sa il decorez in numele statului roman cu Ordinul "Meritul cultural" in grad de Cavaler.
Permiteti-mi, ca in incheiere, sa multumesc tuturor, profesori si absolventi, tuturor acelora care au contribuit la prestigiul acestei facultati si sa va doresc tuturor La multi ani! Va multumesc!"
Departamentul de Comunicare Publica
25 Noiembrie 2009