joi, 24 septembrie 2009

Târg de manuale liceale second-hand

Două studente au făcut o replică mai ieftină a Târgului Gaudeamus, ca soluţie la criza de liceu.
Sute de elevi s-au înghesuit, marţi seara, la un inedit târg de carte şcolară de unde au putut să-şi cumpere, cu bani puţini, manuale second-hand. Pentru o carte, liceenii au plătit chiar şi de cinci ori mai puţin decât preţul din librării.
Târgul de Manuale Second-Hand Temesh a reuşit să adune, într-un club din Capitală, peste 500 de liceeni dornici să pună un bănuţ de-o parte. Interesul tinerilor pentru cărţi ieftine este cu atât mai mare cu cât statul nu oferă manuale gratuite elevilor din clasa a X-a, iar în librării preţurile sunt tot mai piperate. „Culegerile sunt cele mai scumpe, cu preţuri între 25 şi 30 de lei. Fiecare are strategia lui de vânzare, îţi oferă un fursec dacă iei o carte sau cumperi două şi plăteşti una. În total, în cadrul târgului s-au vândut 490 de manuale şi culegeri”, ne-a spus Ana Rizescu, una dintre cele două studente care au organizat Târgul Temesh.
Carte nouă la Gadeamus
Majoritatea preferă însă manualele nou-nouţe. Mii de elevi şi dascăli au trecut pe la târgul Gadeamus Carte Şcolară, deschis de 20 până în 25 septembrie în Parcul Herăstrău. Acest târg oferă 90% din manualele aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, auxiliare, belestrică, inclusă în bibliografia şcolară, materiale didactice, ghiduri şi îndrumare pentru cadrele didactice. "Avantajul acestui târg este că reuneşte o ofertă educaţională aproape completă, într-un interval de cerere maximă. Unele manuale costă 50 de lei, altele mai puţin, depinde de oferta fiecărei edituri. De obicei, copiii vin deja cu lista făcută de edituri, şi de cele mai multe ori le găsesc aici. Manualele second-hand nu sunt igienice. Anul trecut, numărul vizitatorilor Târgului Gaudeamus Carte Şcolară a fost de peste 22.000, dintre care 500 cadre didactice”, ne-a declarat Cornelia Scarlat, membră a echipei Gaudeamus.
320.000 de lei a fost valoarea vânzărilor realizate pe parcursul Târgului Gaudeamus Carte Şcolară în 2008.
„La o librărie normală, dai 50 şi de lei pe un manual, noi îl vindem cu 10 lei”, Ana Rizescu, studentă, organizatoarea Târgul Temesh.

Sursa: Ziarul ring , articol de Marta Barbu

Niciun comentariu: