sâmbătă, 10 octombrie 2009

Cercetari despre copii (bebelusi, balbaiala, autism)

Bebelusii stiu sa recunoasca o limba straina la 4-5 zile de la nastere

Potrivit unui studiu al Universitatii din Cardiff, bebelusii stiu sa recunoasca o limba straina la 4-5 zile de la nastere. Inca din pantecul mamei, ei sunt obisnuiti cu "limba materna".
de Gandul.info
Inca dinainte de a veni pe lume, bebelusii se invata cu limba mamei, iar la numai 4-5 zile dupa nastere ei pot deja sa faca diferenta dintre aceasta si limbi "straine", arata un studiu al Universitatii din Cardiff.
Profesorul de psihologie Todd Bailey a urmarit comportamentul copiilor in primele zile de viata si a descoperit ca ei au deja memorie si abilitati de recunoastere faciala foarte apropiate de cele ale adultilor, relateaza The Daily Mail. In urma unor experimente, Bailey a descoperit ca, daca le este captivata atentia, bebelusii se hranesc mai bine.
In functie de limba pe care o aude vorbindu-se in jurul sau, copilul suge la san mai "cu pofta" sau mai putin lacom. Interesul este captat cu precadere daca i se vorbeste in limba materna, cu care este obisnuit deja din pantece, insa - dupa mai multe minute - acest interes se diminueaza.
Pentru a-i recapta atentia, este de ajuns ca mama sa vorbeasca putin intr-o alta limba. Auzind o alta limba, pofta bebelusului la supt sporeste, ceea ce nu inseamna ca el a "invatat" deja alta limba, ci doar ca este capabil sa faca diferentierea intre limba materna si o alta.
Mai mult, pana la varsta de 18 luni, chiar daca cei mai multi copii nu vorbesc, toti au memorat deja un vocabular de vreo 400 de cuvinte. Ei au retinut pronuntia corecta a celor din jur si pot reactiona la fiecare pronuntie incorecta (cu accent strain) a vreunuia dintre cuvintele stiute.
In privinta capacitatii bebelusilor de a recunoaste fetele persoanelor din jur, experimentele au aratat ca aceasta capacitate a lor este mai lenta - dar numai cu cateva fractiuni de secunda - decat in cazul adultilor.

Balbaiala la copii poate ascunde si o cauza emotionala

Psihologii ii sfatuiesc pe parinti sa nu rada de copil atunci cand se balbaie si sa nu-l puna sa dea o astfel de "reprezentatie" in fata adultilor. Micutii trebuie sa se simta acceptati in familie asa cum sunt ei, iar daca ii imitati sau ii dojeniti, copiii vor incepe sa se simta tensionati.
Dupa cateva repetari ale sunetelor si incercari nereusite de pronuntie a cuvintelor, probabil ti-ai dat seama ca micutul tau se balbaie. Specialistii in psihologia copilului spun ca se intampla frecvent, ca la debutul vorbirii, cel mic sa se impiedice in pronuntia cuvintelor. Acest defect apare, adesea, in jurul varstei de trei ani sau chiar mai devreme si este mai frecvent la baieti decat la fete. Psihologii ii sfatuiesc pe parinti sa nu rada de copil atunci cand se balbaie si sa nu-l puna sa dea o astfel de "reprezentatie" in fata adultilor. Micutii trebuie sa se simta acceptati in familie asa cum sunt ei, iar daca ii imitati sau ii dojeniti, copiii vor incepe sa se simta tensionati.
"De obicei, atunci cand apare balbaiala, parintii ar trebui sa mearga cu copilul la medic, sa afle ce origine are acest defect de vorbire. Poate fi consecinta unei probleme de respiratie sau a unei afectiuni aparute in zona cavitatii bucale. Daca aceste aspecte sunt excluse, atunci ne referim la balbaiala psihogena - de origine psihica", explica Anca Munteanu, psiholog la o clinica din Bucuresti. Acest lucru inseamna ca, spune specialistul, copilul are capacitatea de a vorbi corect, dar nu reuseste.
"Fie apare senzatia de graba - copilul ar vrea sa spuna repede mai multe lucruri deodata si, atunci, apare o vorbire precipitata, fie nu stie exact ce vrea sa spuna", precizeaza psihologul. Balbaiala este insotita si de o stare de enervare, tensiune, teama aparuta atat la cel care o manifesta, cat si la cei din jur. Atunci cand copilul a inceput sa vorbeasca dupa varsta de trei ani, el va incerca sa recupereze timpul pierdut, avand tendinta de a vorbi mai repede si, astfel, nu va putea sa pronunte corect cuvintele. In unele situatii mai speciale, balbaiala poate surveni si dupa un soc emotional.
"Cazurile despre care vorbim sunt cele ale copiilor sau adultilor care au inceput sa se balbaie in urma unui eveniment, precum nasterea unui frate, intrarea la gradinita, mutarea, separarea parintilor, decesul unei rude, un accident, o interventie medicala. Evenimentul poate parea lipsit de semnificatie pentru cei din jur si, de aceea, ei nu-si explica de unde a aparut aceasta tulburare de vorbire", subliniaza psihologul Anca Munteanu.
Pentru tratarea balbaielii, cel mai bun ajutor vine din partea logopezilor. "Sedintele oferite de specialisti sunt foarte importante in corectarea balbaielii, deoarece logopedul lucreaza cu copilul, invatandu-l sa respire, sa faca pauze intre cuvinte", precizeaza Munteanu. O sedinta la logoped costa 10-15 lei. Numarul sedintelor este variabil, in functie de varsta copilului si gradul de afectare al balbaielii. "Este foarte important ca parintii sa vina cu copilul la logoped imediat cum au observat ca cel mic se balbaie si are dificultati de pronuntie", spune Nicoleta Stanciu, psiholog si logoped.

Niciun comentariu: