miercuri, 24 februarie 2010

Un mare aeroport al Europei Centrale se face la Cluj cu ajutorul lui Donald Trump

Consiliul Judetean Cluj (C.J.) a initiat demersurile pentru efectuarea Studiului Aeronautic in baza caruia va fi stabilit amplasamentul Aeroportului " TRANSILVANIA", care va fi nu numai cel mai mare aeroport al Romaniei dar si cel mai important din Europa Centrala si de Sud-Vest. Presedintele C.J. Cluj, Alin Tise ne-a declarat in exclusivitate ca Aeroportul Transilvania va fi cel mai important nod aerian al acestui spatiu european si va avea o dimensiune comparabila cu cea a Aeroportului din Frankfurt, fiind, astfel, mult mai mare decat aeroporturile din Viena si Budapesta.
Mega aeroport pe 300 de ha
Potrivit lui Tise, aeroportul se va intinde pe o suprafata intre 300 si 400 de ha, va avea 10 piste de aterizare si decolare si va fi destinat transportului aerian transcontinental cargo si de persoane. De asemenea, proiectul include cateva malluri si un mare parc de distractii. Licitatia pentru desemnarea firmei acreditate de Autoritatea Aeronautica Romana sa efectueze Studiul Aeronautic va avea loc in perioada urmatoare iar dupa realizarea acestuia, C.J. va trece la etapa a doua a proiectului, respectiv parteneriatul cu acea primarie din Campia Transilvaniei care detine cele 300 de ha. In cazul in care aceasta varianta nu satisface nevoia de teren, se va recurge la expropieri. "Amplasamentul Aeroportului Transilvania nu poate fi decat in zona Campiei Transilvania, respectiv in jurul localitatilor Turda - Campia Turzii, unde relieful permite o asemenea investitie iar teren este suficient", sustine Alin Tise. Un alt argument pentru amplasarea aeroportului in acea zona este vecinatatea Autostrazii Transilvania. Va reamintim ca un proiect conceput la inceputul anilor 90 viza mutarea Aeroprtului din Cluj - care in maxim 10 ani va deveni parte componenta a cartierului Someseni care se tot extinde si care-i va bloca dezvoltarea - in locul Aeroportului militar de la Luna ( in apropierea municipiului Campia Turzii). Calendarul proiectului Aeroportului Transilvania prevede ca la finele anului 2011 sa fie finalizate licitatiile pentru proiectarea, construirea si administrarea noului aeroport iar din primavara anului 2012 constructorul sa inceapa executarea sa. Alin Tise a precizat ca exista un mare interes politic in realizareaa acestei investitii uriase, care ar rezolva problema locurilor de munca din toata Campia Transilvaniei si ar genera o dinamizarea a dezvoltarii Transilvaniei.
Aeroport cu banii lui Donald Trump sau ai miliardarului indian?
Pentru a da greutate proiectului sau, presedintele CJ Cluj le-a trimis in toamna anului trecut o adresa oficiala presedintilor consiliilor judetene si primarilor din resedintele judetelor Alba, Bihor, Bistrita Nasaud, Maramures, Mures, Satu Mare si Salaj, in care le propunea asocierea intr-un mare consortiu al autoritatilor publice locale din Transilvania in scopul finantarii proiectului. Au raspuns favorabil, consiliile judetene Alba, Maramures si Salaj si Primaria Tg. Mures.De asemenea, premierul Romaniei, Emil Boc, si-a declarat sustinerea pentru materializarea proiectului cu atat mai mult cu cat acesta va fi construit in parteneriat public-privat si cu finantare externa. In acest sens, Tise ne-a declarat ca in ultimele luni a avut intalniri la Cluj cu " oameni importanti, unii miliardari din afara Romaniei, care s-au aratat extrem de interesati de proiectul Aeroportului Transilvania si care si-au manifestat interesul pentru a finanta construirea acestuia, in conditiile in care administrarea aeroportului va fi una privata", a precizat presedintele CJ Cluj. La o prima estimare, spune Tise, pentru construirea terminalelor si pistelor aeroportului sunt necesari cel putin 500 de milioane de euro. Toti potentialii investitori l-au asigurat pe oficialul clujean ca pentru un proiect de asemenea anvergura gasirea fondurilor necesare nu reprezinta o problema. Presedintele CJ Cluj a mai spus ca toti investitorii care au venit la Cluj sunt constienti de potentialul economic urias al Transilvaniei. Presedintele CJ a refuzat sa nominalizeze " oamenii importanti" care s-au declarat gata sa finanteze proiectul insa o retrospectiva, in ultimele sase - noua luni, a vizitelor unor miliardari sau trimisi ai acestora la Cluj, ne arata doar doua nume si doua intalniri importante: miliardarul indian Anil Ambani a venit la Cluj in iunie 2009, interesat sa investeasca in proiecte imobiliare din zona iar la sfarsitul lui septembrie 2009, s-a aflat la Cluj Bernd Lembcke, vicepresedinte executiv al Trump Organization, patronata de miliardarul american Donald Trump. Precizam ca Trump Organization este un holding specializat in dezvoltarea imobiliara si este controlat de omul de afaceri american.
Sursa: www.novacescu.ro

Niciun comentariu: