miercuri, 22 iulie 2009

Ia-l cu binisorul cand are rezultate slabe la scoala

Primii ani de scoala conteaza enorm pentru viitorul copilului. Daca il scapati de sub control intr-o perioada in care el se formeaza ca om, in care ia contact cu societatea mai mult decat a facut-o in timpul gradinitei, sunt putine sanse ca el sa recupereze mai tarziu.

Rezultatele slabe si repetate la invatatura sunt un motiv de ingrijorare pentru orice parinte responsabil. Unii isi pierd cumpatul in astfel de situatii, se enerveaza si, in loc sa-l ajute pe copil, mai mult il inhiba. Cheia succesului este insa tocmai rabdarea si vorba buna. Iata cateva sfaturi pentru a-l aduce pe drumul cel bun, fara scandal sau bataie, chiar daca se spune ca aceasta este rupta din Rai.

● In primul rind, incercati sa nu va simtiti vinovata pentru rezultatele slabe ale copilului. Mai bine inarmati-va cu rabdare si puneti la cale o strategie pentru a-l castiga de partea dumneavoastra.
● Este mai bine sa vada in mama sa o prietena decat un fel de sperietoare. Patrundeti mai mult in universul lui scolar. Stati de vorba mai mult cu el pe tema aceasta, puneti-l sa va povesteasca despre colegii lui, despre doamna invatatoare, despre ce ii place la scoala, dar si ce nu ii place, ce face in pauze, daca simpatizeaza vreo colega.
● Inainte de a-l dojeni, laudati-l pentru ceva ce a facut bine. Astfel, el va accepta mai bine mustrarea dumneavoastra. Spuneti-i ceva de genul: “Bravo, uite ce ordine ti-ai facut in camera, ma bucura asta, dar ar trebui sa-mi faci o bucurie si la scoala. La matematica, iar m-ai dezamagit”.
● Nu treceti cu vederea incercarile sale de a obtine rezultate mai bune, ci, dimpotriva, aratati-i ca le vedeti. Stimulati-l tot timpul, aratati-i ca aveti incredere in el, ca sunteti convinsa ca va reusi sa obtina calificative mai bune.
● Daca simtiti ca situatia e tensionata, ca se simte timorat atunci cand vine acasa, pentru ca isi constientizeaza problemele scolare, incercati sa-l ajutati sa se relaxeze usor. Cateva glume sunt bine venite pentru a mai “indulci” atmosfera.

Niciun comentariu: