joi, 14 ianuarie 2010

Riscuri - Fumatul şi diabetul

Renunţarea la fumat poate duce la apariţia diabetului

Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 11.000 de persoane de vârstă mijlocie.
O echipă de cercetători de la Şcoala de Medicină, din cadrul Universităţii Johns Hopkins, din Statele Unite ale Americii, a constatat că persoanele care se lasă de fumat prezintă un risc cu 70 la sută mai mare de a se îmbolnăvi de diabetul de tipul 2, comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodată.
Cercetătorii americani spun că riscul crescut este pus pe seama faptului că persoanele care renunţă la acest viciu au tendinţa de a se îngrăşa în perioada imediat următoare.
În plus, rezultatele studiului arată că riscurile cele mai mari ca un fost fumător să se îmbolnăvească de diabet sunt în primii trei ani. Mai mult, oamenii de ştiinţă susţin că persoanele care nu renunţă la fumat prezintă un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, însă cu 30 la sută mai mare decât cei care nu au fumat niciodată.

Cu toate acestea, specialiştii atrag atenţia că această descoperire nu trebuie folosită ca scuză pentru a nu renunţa la fumat. Importanţa acestui studiu constă în avertizarea asupra riscului fumatului.
"Mesajul este: Nu vă apucaţi de fumat. Dacă fumezi, renunţă. Este cel mai bun lucru de făcut, însă oamenii trebuie să fie atenţi la greutatea lor", spune Hsin-Chieh Yeh, coordonatorul studiului. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 11.000 de persoane de vârstă mijlocie, care nu au avut diabet în perioada 1987-1989. Pacienţii au fost monitorizaţi timp de 17 ani şi le-au fost colectate în mod frecvent date despre nivelurile de glucoză din sânge sau greutate.
Peste 500.000 de români suferă de diabet zaharat de tip 2, potrivit datelor Federaţiei Române de Diabet. Potrivit medicilor, diabetul de tip 2 apare la persoanele adulte, iar printre factorii care duc la apariţia acestei afecţiuni se numără stilul de viaţă nesănătos, alimentaţia hipercalorică, bogată în grăsimi saturate şi glucide rafinate, sedentarismul, fumatul, consumul crescut de alcool şi obezitatea abdominală.
În acelaşi timp, diabetul zaharat de tip 2 poate duce la cardiopatie ischemică, infarct miocardic, poate provoca arteriopatii, tulburări circulatorii, insuficienţă renală, retinopatie diabetică şi neuropatie periferică.

Portocalele şi mierea – alimente care te ajută să renunţi la fumat

Sucul natural din grapefruit sau portocale are capacitatea de a scădea nivelul de nicotină prezent în organism.
Medicii spun că primele zile sunt cruciale în cazul persoanelor care au renunţat la fumat. Explicaţia? Dependenţa de nicotină creează starea de agitaţie, de unde şi tendinţa persoanelor de a-şi aprinde o ţigară pentru a se calma.

Experţii site-ului WellnessStarts.com spun că există câteva alimente care sunt la îndemâna tuturor pentru a trece mai uşor peste perioada de cel puţin două săptămâni de după, interval în care riscul de a reîncepe să fumezi este destul de ridicat. Astfel, sucul natural din grapefruit sau portocale are capacitatea de a scădea nivelul de nicotină prezent în organism. Specialiştii recomandă cel puţin două pahare de suc pe zi. Mierea este un alt aliment care scade nivelul de nicotină din sânge. Mai mult, mierea diminuează simptomele de sevraj, scade starea de iritabilitate, dorinţa de a mânca - stări des întâlnite în rândul persoanelor care vor să renunţe la fumat.
În acelaşi timp, plantele pot fi şi ele un bun aliat în astfel de momente. Specialiştii susţin că ghimbirul, ovăzul sălbatic şi sunătoarea sunt câteva dintre plantele recomandate persoanelor care vor să renunţe la acest viciu.

Astfel, ghimbirul are capacitatea de a reduce stările de vomă resimţite în special dimineaţa, în primele zile în care ai renunţat la ţigări. Se recomandă ca la micul dejun să adăugăm câteva picături de extract natural de ghimbir într-un pahar de suc de fructe. Mai mult, ghimbirul poate fi adăugat în băutură ori de câte ori apare dorinţa de a aprinde o ţigară. Sunătoarea are rolul de a calma stările de anxietate şi nervozitate des întâlnite în rândul persoanelor care doresc să renunţe la acest viciu. Specialiştii spun că ceaiul de sunătoare este recomandat să fie băut seara înainte de culcare, deoarece acesta are efectul de calmare. Dacă e băut în timpul zilei, ne vom confrunta cu stări de moleşeală şi somnolenţă. Ovăzul sălbatic este foarte eficient pentru refacerea echilibrului de vitamine din organism, extrem de afectat pe parcursul anilor în care am fost dependenţi de tutun. Specialiştii spun că vitamina C,D şi E ajută la depăşirea simptomelor apărute atunci când renunţăm la ţigări, precum pofta excesivă de a fuma, diminuarea senzaţiei de gură uscată şi a stărilor de nervozitate.
Ce băuturi scad riscul de apariţie a diabetului

Cafeaua şi ceaiul neîndulcite previn riscul de instalare a diabetului zaharat. Totuşi, medicii cred că nu cofeina este responsabilă de aceste beneficii, ci magneziul şi o serie de antioxidanţi.
Medicii australieni au descoperit recent că persoanele care obişnuiesc să bea cafea sau ceai fără zahăr sunt mai puţin expuse riscului de apariţie a diabetului zaharat de tip doi. Pentru realizarea acestei cercetări, specialiştii de la Universitatea din Sydney (Australia) au analizat rezultatele a nu mai puţin de 18 studii, la care au participat 500.000 de voluntari, informează BBC News Online. Potrivit medicilor, persoanele care beau trei-patru ceşti de cafea sau de ceai în fiecare zi reduc cu o cincime riscul declanşării diabetului de tip doi. Această protecţie oferită organismului ar putea să nu fie asociată cu cofeina, din moment ce cafeaua decofeinizată are cel mai mare efect dintre băuturile testate în cadrul acestui studiu.

Aceeaşi cantitate de cafea, însă decofeinizată, are un efect şi mai pronunţat, scăzând acest risc cu până la o treime, precizează specialiştii australieni. Cercetătorii australieni au remarcat, în urma analizei combinate a datelor, că fiecare ceaşcă suplimentară de cafea neîndulcită consumată în fiecare zi reduce riscul de apariţie a diabetului cu până la şapte la sută. În concluzie, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Sydney consideră că nu cofeina din cafea şi din ceai este responsabilă cu aceste beneficii medicale, ci alţi compuşi din cele două băuturi, inclusiv magneziul şi o serie de antioxidanţi, cunoscuţi sub numele de lignani sau acizi clorogenici.
Diabetul zaharat de tip doi apare, de cele mai multe ori, după vârsta de 40 de ani, când organismul încă mai poate să sintetizeze insulină, însă în cantităţi insuficiente, ori atunci când insulina produsă nu mai acţionează corespunzător.

Potrivit medicilor specialişti, acest tip de diabet se tratează cu ajutorul unei diete sănătoase, care presupune reducerea semnificativă a consumului de zaharuri şi carbohidraţi, şi prin intensificarea activităţilor fizice. De asemenea, este necesar deseori tratamanetul medicamentos sau injecţiile cu insulină.
30 de minute de mişcare zilnic reduc cu 40% riscurile apariţiei diabetului

Până în anul 2025, numărul persoanelor care sunt afectate de diabet ar putea ajunge la 380 de milioane.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, sărbătorită pe 14 noiembrie, Federaţia Internaţională de Diabet atrage atenţia asupra riscurilor creşterii incidenţei diabetului la nivel mondial. Până în anul 2025, numărul persoanelor care sunt afectate de diabet ar putea ajunge la 380 de milioane.

În prezent, circa 250 de milioane de oameni suferă de această afecţiune în toată lumea, dintre care 55,2 milioane în Europa. "Creşterea cazurilor de diabet de la an la an este alarmantă, iar previziunile pentru viitor nu sunt deloc optimiste. Situaţia actuală este în primul rând dovada unei lipse de informare şi educaţie în cadrul publicului larg, dar şi a unei atitudini pasive generale. Prevenţia diabetului nu presupune deloc un efort deosebit, ci în primul rând asumarea unei vieţi echilibrate din punct de vedere alimentar şi al activităţii fizice", spune prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedinte al Federaţiei Române pentru Diabet.
Cel puţin 30 de minute de mişcare zilnică pot reduce cu aproximativ 40 la sută riscurile apariţiei diabetului zaharat de tip 2, spun specialiştii. Medicii diabetologi atrag atenţia că un stil de viaţă nesănătos duce la apariţia acestei maladii. Sedentarismul, mâncărurile de tip fast-food, care au un conţinut caloric destul de ridicat, şi dulciurile sunt principalele cauze ale apariţiei acestei boli.

Diabetul nu se manifestă prin dureri, principalul simptom care ne trimite la medic. Semnele sale sunt mult mai greu de interpretat de către omul obişnuit şi pot părea inofensive. Iată care sunt acestea: sete exagerată, foame exagerată, pentru că, în lipsa insulinei, muşchii şi organele interne nu primesc energia de care au nevoie.
Odată diagnosticat diabetul, tratamentul este permanent. Diabeticul trebuie întotdeauna să-şi măsoare glicemia, să-şi administreze insulina, să păstreze o greutate normală, să controleze cantitatea de mâncare consumată şi să facă mişcare, recomandă medicii.
Fumatul ar putea ucide 1 miliard de oameni în acest secol. 94% din populaţia mondială este neprotejată
Fumatul ucide 5 milioane de oameni în fiecare an, cea mai mare parte a populaţiei mondiale nu este protejată de legi împotriva fumatului, iar avertismentele de pe pachetele de ţigări au efect mai mare daca sunt mai blânde, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de Reuters.

Aproximativ 94% din populaţia Globului nu beneficiază de legi care să-i protejeze de acest obicei, iar cei 5 milioane de oameni care mor anual din cauza bolilor asociate fumatului s-ar putea transforma în 8 milioane până în 2030, majoritatea în ţări în curs de dezvoltare. Un alt studiu, al World Lung Foundation, avertiza în luna august că peste un miliard de oameni ar putea muri în acest secol din cauza bolilor asociate fumatului, dacă trendul continuă. De asemenea, raportul OMS spune că alte 600.000 de persoane mor în fiecare an din cauza fumatului pasiv, acestă consecinţă a fumatului fiind responsabilă de mai multe boli grave, dar şi de pierderi de zeci de miliarde de dolari anual. Fumatul este considerată în continuare principala cauză a morţii care poate fi prevenită.
OMS notează un progres, în 2008, în ceea ce priveşte introducerea în lume a legilor anti-fumat, ponderea noilor protejaţi crescând cu 2,3% la nivel mondial, sau 154 de milioane de oameni. Potrivit raportului OMS, în ultimii 30 de ani numărul fumătorilor a scăzut în rândul ţărilor dezvoltate precum SUA, Franţa, Japonia, dar a crescut în cele subdezvoltate. Şapte state - Columbia, Djibouti, Guatemala, Mauritius, Panama, Turcia şi Zambia - au introdus legi împotriva fumatului în 2008.

Acţiunile pentru prevenirea fumatului sunt reduse din lipsă de fonduri, iar valoarea totală a acestora într-un an este depăşită de 173 de ori se suma colectată la nivel mondial din taxe atribuite ţigărilor.
Majoritatea eforturilor luate OMS împotriva tutunului sunt orientate spre Conveţia Cadru asupra Controlului Tutunului, un tratat internaţional ratificat de aproape 170 de ţări în 2003. Teoretic, statele sunt obligate să acţioneze pentru reducerea consumului de tutun, însă nu este clar cum sau dacă ele pot fi sancţionate pentru neîndeplinirea obligaţiilor.
În cadrul mic studiu, o echipă de psihologi din SUA, Germania şi Elveţia a demonstrat că mesajele de avertizarea fără legătură cu decesul, precum "fumatul te face mai neatrăgător", sau "fumatul îi afectează puternic pe apropiaţii tăi", au un efect mai puternic asupra fumătorilor. Mesajele de genul "Fumatul ucide", care le reaminteşte fumătorilor de consecinţele fatela ale obiceiului, s-ar putea să-i facă să fumeze mai mult ca o modalitate de a se împăca cu inevitabilitatea morţii.

Niciun comentariu: