miercuri, 24 iunie 2009

Analist rus: urmărind unirea cu Moldova, România va pierde Transilvania

24.06.2009

Analistul de origine moldoveană Zurab Todua consideră că România urmăreşte unirea cu Moldova pe spezele UE şi că vrea să redobândească Basarabia de Sud şi Bucovina de Nord. Expansionismul va fi plătit scump, prin pierderea Transilvaniei
41962754.jpg
Autorităţile române au pus la cale un joc periculos care are în vedere modificări teritoriale ce vor afecta Republica Moldova şi Ucraina, dar care riscă să se întoarcă împotriva României şi să îi aducă propriile pierderi teritoriale, arată analistul rus Zurab Todua, pentru portalul Svobodnaia Pressa, citat de NewsIn. “Trebuie să ne reamintim că, pentru unguri, Transilvania reprezintă ceva mai mult decât Kosovo pentru sârbi”, spune el. “Nu este limpede nici relaţia teritorială româno-bulgară", adaugă pe de altă parte Todua, fără a elabora. Analistul consideră că “jocul” expansionist al României a fost una dintre temele discutate de preşedintele moldovean în exerciţiu Vladimir Voronin şi de preşedintele rus Dmitri Medvedev, luni, la Moscova.

Potrivit lui Todua, cel mai important fenomen produs după revoltele postelectorale de la Chişinău a fost trecerea Bucureştiului de la o politică rezervată faţă de Chişinău la una expansionistă.

Acest expansionism este justificat de “nevoia de a înlătura consecinţele Pactului Ribbentrop-Molotov” şi se manifestă deja prin discuţiile despre Insula Şerpilor. La aceasta se adaugă şi Basarabia de Sud şi Bucovina de Nord, care aparţin acum Ucrainei, spune Todua.

“Este clar că la Bucureşti se consideră că UE nu numai că nu se va opune, dar va acoperi şi toate cheltuielile de «unificare». De altfel, chiar UE, care are o atitudine ciudată faţă de declaraţiile preşedintelui României, Traian Băsescu, lasă să se creadă astfel”, consideră expertul, adaugând că Germania şi Franţa sunt “finanţatorii” principali ai României. Todua s-a născut în Moldova şi este un cunoscut avocat al comuniştilor moldoveni în Rusia, el lansându-şi recent volumul “Moldova şi comuniştii moldoveni”, un elogiu adus celor opt ani de guvernare a lui Vladimir Voronin.

Aprecierile sale la adresa politicii Bucureştiului vin simultan cu un protest al organizaţiei naţionaliste ucrainene Svoboda, organizat în faţa Consulatului român la Odessa. Liderul organizaţiei a explicat că motivul acestei acţiuni îl reprezintă declaraţiile preşedintelui României, Traian Băsescu, privind revendicările teritoriale faţă de Ucraina, relatează NewsIn. “Cercurile agresive din România cer «retrocedarea» Bucovinei de Nord, Basarabiei şi a Insulei Şerpilor. Şi totul se petrece după ce, prin decizia Curţii Internaţionale, Ucraina a pierdut deja circa zece mii de kilometri pătraţi din platoul continental”, a precizat liderul Svoboda.


Autor: Razvan Ciubotaru
Sursa: cotidianul.ro

Niciun comentariu: