duminică, 24 mai 2009

Medicamente, droguri, vitamine

Medicamente.Droguri.Vitamine - Proiect chimie

Medicamentul este o substanţă simplă, o asociere de substanţe sau un produs complex capabil sa producă un efect terapeutic, fiind prezentat intr-o formă care să poată fi folosită de bolnav urmând un anumit mod de utilizare.Medicamentele se obţin pornind de la substanţe chimice sau de la produse de orgine vegetală, animală sau umană..acestea sunt transformate in medicamente cu ajutorul unor operaţii farmaceutice.

Forme farmaceutice în funcţie de calea de administrare

orală: comprimate, capsule, siropuri, drajeuri, soluţii

cutanată: unguente, geluri, creme, soluţii

inhalatorie: soluţie, spray

vaginală: capsule, ovule, unguente

rectală: supozitoare

intravenoasă, intramusculară: soluţii

Aspirina este primul medicament de sinteza, este cel mai vandut din toate timpurile si are actiune antipiretica,analgezica (calmeaza durerea) si antiinflamatoare.Compusul natural exista in coaja de salcie.In cantitati mari este nociva: provoaca ulcere stomacale, boli ale ficatului si reduce concentratia in vitamina A din organism.

1) Medicamente Antibacteriene..

Sulfamide

Primul medicament din aceasta clasa, sulfamida alba a fost descoperita de un biolog,care a studiat efectul colorantilor asupra microorganismelor.

Sulfamidele au actiune bacteriostatica (impiedica dezvoltarea bacteriilor)

2) Antibiotice..

Penicilina

A fost descoperita Alexander Fleming,in anul 1929 din intamplare: el a uitat descoperite in atmosfera de laborator culturi de bacterii pe care s-au dezvoltat mucegai.El a constatat ca in vecinatatea zonelor cu mucegai toate bacteriile erau moarte.

Medicamentele se pot elibera :

Cu prescripţie medicală (PRF)

PRF este abrevierea din limba engleză de la Prescription Record Form.

Se eliberează din farmacii doar pe bază de prescripţie (reţetă) medicală. În general sunt medicamente care pot avea efecte adverse severe, mai ales dacă sunt administrate în mod iraţional de către pacient şi fără o supraveghere a evoluţiei bolii de către un medic.

Fără prescripţie medicală (OTC)

OTC este abrevierea din limba engleză de la Over The Counter.

Se eliberează din farmacii cu sau fără prescripţie medicală. Din această categorie pot fi amintite: vitaminele, mineralele, analgezice uşoare (aspirină).

Droguri

In urma cu 6000 de ani, sumerienii foloseau pentru calmarea durerii, extractul de mac, care continea opiu.Drogul in sens farmacologic este o substanta utilizata sau nu in medicina, a carei folosire abuziva poate crea dependenta fizica si psihica sau tulburari grave ale activitatii mintale, ale perceptiei si comportamentului.

Consumul Drogurilor :

In toxicomanie, inclinatia de a consuma droguri conduce la o stare, de cele mai multe ori tiranica,a unui individ fata de un drog, care ii conditioneaza comportamentul,existenta, relatiile familiale si sociale.

Toate drogurile adictive, au doua lucruri in comun : ele produc initial un efect de placere (high),urmat de efecte neplacute.Exista variate necesitati ale corpului cum ar fi : foame, sex, prietenie.Cand aceste nevoi sunt satisfacute,sau cand durerea dispare ,un semnal este trimis la celulele creierului,care fabrica o subastanta chimica drept semnal de recompensa.Celulele centrului de recompensare din creier nu pot face diferenta intre drog si o substanta naturala. Rezultatul este dependenta.

Morfina

Ø numele deriva din numele Morpheus (zeul roman al viselor)

Ø este principalul constituent al extractului de mac,numit opiu

Ø este calmantul durerii profunde cu cea mai puternica actiune

Ø in concentratii mari devine drog : induce stari de apatie, de euforie, coma si deces

Canabisul

Ø afecteaza memoria de scurta durata,logica, abilitatea de miscare, si abilitatea de a efectua efort fizic

Ø canabisul este si mai periculos cand este combinat cu alcoolul

Ø efecte: cresterea riscului de aparitie a bronsitei, a cancerului pulmonar si aparitia perturbarilor psihice

Heroina

Ø este cel mai periculos drog

sub influenta heroinei pupilele,sunt contractate,pleoapele sunt cazute,apare depresia

Ø doze mari de heroina pot induce somn, voma, si respiratie superficiala

Ø supradoza poate cauza, convulsii, coma si moartea.

Cocaina

Ø este un compus natural,care se extrage din frunzele unei plante originare din America de Sud,numit arborele de coca.

Ø este o pulbere alba

Ø este folosita in medicina ca anestezic puternic

Ø o supradoza poate cauza agitatie extrema, stop respirator, stop cardiac, si moarte.

Ecstazy,numit si Adam,MDMA sau X-TC

Ø este un drog sintetic si halucinogen

Ø efecte : probleme psihice,tulburari ale somnului,anxietate severa, nevoia irezistibila de a consuma drogul si paranoia, in doze mari este mortal

LSD

Ø este unul dintre cele mai puternice si mai bine studiate halucinogene

Ø efecte : dilatarea pupilelor, scaderea temperaturii corpului, greata, “piele de gaina” , cresterea glicemiei si a ritmului cardiac.

Vitaminele

Vitaminele sunt substanţe chimice organice necesare în cantităţi mici pentru ca organismul să fie sănătos. Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de către organism, deci ele trebuie obţinute din alimentaţie.

Suplimentarea cu vitamine este larg răspândită în ziua de azi. Multor alimente li se adaugă vitamine în plus faţă de ce conţin iniţial în timpul procesului de fabricaţie. Una din problemele suplimentării cu vitamine este faptul că multe dintre ele cresc în mod semnificativ apetitul. În ziua de astăzi, obezitatea este o problemă serioasă, iar suplimentarea cu vitamine o poate crea sau accentua. Există oameni care au devenit obezi datorită suplimentării cu vitamine în copilărie sau adolescenţă.

Termenul de vitamină a fost folosit pentru prima dată de biochimistul polonez Casimir Funk în 1912. Vita, în limba latină, înseamnă viaţă, iar sufixul -amină este pentru amine; la momentul respectiv se credea că toate vitaminele sunt amine. Acum însă se ştie că nu este aşa.

Un organism poate supravieţui pentru un timp fără vitamine, deşi deficitul prelungit de vitamine poate duce la boli, de obicei dureroase şi potenţial fatale. Rezervele organismului de vitamine pot varia foarte mult; un adult poate avea un deficit de vitamina A sau B12 de un an sau mai mult înainte să se apară vreo boală, în timp ce vitamina B1 din rezerve nu rezistă mai mult de două săptămâni

Utilizări colocviale ale termenilor

Vitamina A şi vitamina C sunt folosite în argou ca reprezentând băuturi alcoolice şi, respectiv, cafeină.

Sedativul ketamină este numit deseori vitamina K când este folosit ca drog.

Vitamina Dragoste este menţionată în cântecul lui Patti Page, I Don't Care if the Sun Don't Shine, referindu-se la dragostea însăşi.

Bibliografie : manual de chimie clasa a10 , wikipedia

5 comentarii:

Anonim spunea...

ms bah

artemis spunea...

Thank you! E scris frumos si aranjat.

Anonim spunea...

interesant

Anonim spunea...

Interesant si pe mine m-a ajutat mult

Anonim spunea...

Multumesc.M-ai salvat la chimie