vineri, 15 mai 2009

Great Invasions - despre joc

Strategia in timp real creata de producatorul francez Indie Games Productions ar fi pe locul 2 in comparatie cu franciza Europa Universalis. Asteptati-va sa petreceti mult timp in joc deoarece design-ul ciudat dar si interfata si documentatiile il fac unul dintre cele mai complicate jocuri de strategie.
Avand in vedere descendenta jocului, personalitatea sa complexa nu este o surpriza.
Great Invasions este produsul lui Philippe Tribault, care a realizat editia originala Europa Universalis si i-a ajutat pe programatorii de la Paradox Interactive sa adapteze jocul pentru PC. Desi subiectul cuprinde peste 700 cei mai tumultosi ani din istoria Europei si include 6 campanii cu scenarii istorice, precum incercarea lui Iustinian de a recuceri Imperiul Roman , sau mutilarea din timpul regelui Constantin al doilea.
Ca si in Europa Universalis si in alte jocuri Paradox precum Victoria si Crusader King, vei avea nevoie de zile, daca nu saptamani de joc pentru a intelege ce se intampla. Interfata jocului este neadecvata. O multime de pop-up-uri apar pe ecran din momentul in care incepi sa te joci: trebuie sa iei decizii: de exemplu, daca declari razboi Persiei sau sustii o forta aliata cu aceasta .Poti constata ca barbarii iti invadeaza teritoriul. O miscare gresita poate strica intregul joc.
Chiar mai rau, Great Invasions adauga un nou nivel de complicatii fortandu-te sa controlezi alte state. Incepi o campanie selectand echipa rosie, albastra, verde sau galbena, te aliezi cu diferite natiuni. De exemplu, grupul rosu cuprinde Imperiul Roman, principatele irlandeze, in timp ce grupul albastru cuprinde barbarii vestici, grupul verde triburile nordice precum anglonii si saxonii, si grupul galben- puterile estice precum Persia si hunii. Toate astea creeaza o confuzie in joc, deoarece trebuie sa iei decizii independente pentru toate aceste grupuri. De exemplu, poti incepe un razboi intre Imperiul Roman de Est si Persia, dar in acelasi timp poti mentine relatii cordiale intre Imperiul Roman de Vest si aceiasi persi.
Asa cum era de asteptat, toate astea furnizeaza niste optiuni strategice fascinante , dar te vor si ameti. Nu vei apuca sa te concentrezi asupra unui singur aspect al jocului.
Alte astecte ale jocului nu-i atenuaza complexitatea. Optiunile istorice prestabilite sunt foarte apropiate de ceea ce s-a intamplat in realitate.
Jocul nu necesita decat o harta. Rezolutia este fixata la 1024x768. Se intalnesc multe greseli gramaticale in joc care isi au originea in traducerea jocului original din franceza in engleza. Partea audio este aproape inexistenta.
Cu atatea jocuri istorice de strategie, cat te vei juca Great Invasions depinde de cat efort esti dispus sa depui jucadu-te. Se dau multe detalii in joc legate de una dintre cele mai neexaminate perioade din istoria medievala, insa Indie Games a facut jocul usor de inteles si de jucat.
In Great Invasions iti folosesti imaginatia, insa este greu de gasit un joc mai putin prietenos.

Link : http://www.great-invasions.fr/int-en/

Niciun comentariu: